“Каменица” пуска на българския пазар първото тъмно пиво през 1892 г., внедрява за първи път иновативен полунепрекъснат метод за ферментация на бирата, създава първата безалкохолна бира и първия бирен микс с плодов вкус.
Вижте повече за нашата история
1800
Пропусни 1800Швейцарците Рудолф Фрик (майстор в пловдивската гара) и Фридрих Сулцер (локомотивен машинист) започват да правят бира в домашни условия в Пловдив. По това време швейцарецът Адолф Бомонти построил първите две фабрики в Пловдив – спиртната и оризовата.
Тримата се срещат и започват да търсят място за първата бирена фабрика в България.
Те избират „oсмото”, вече изчезнало тепе на име Каменица, с постоянно бликаща ледено студена вода. Пивоварна „Каменица“ произвежда първите хектолитри пиво.
„Каменица“ пуска първата тъмна бира на България. Същата година в Пловдив печели почетен диплом на Първото българско земеделческо промишлено изложение.
На международното изложение в Брюксел пивоварната е наградена със златен медал с лика на белгийския крал Леополд II, символ на високо международно признание.
На Международното изложение в Брюксел „Каменица“ печели бронзов медал. Няколко години по-късно „Каменица“ вече се конкурира с близо 30 български пивоварни.
1900
Пропусни 1900Управлението на пивоварната се поема от наследниците на Сулцер. В разгара на военните конфликти в периода
1913 – 1918 г. фабриката спира производство, а след края на Първата световна война „Каменица“ се разраства отново и завоюва пазарен дял от около 30%.
Фабриката преминава през реконструкция и увеличава производствените си мощности, които през 1947 г. достигат 50 000 хектолитра годишно.
Започва най-мащабната реконструкция и разширение на завода, в резултат на което пивоварната достига производствен капацитет от 180 000 хектолитра годишно.
Предприятието преминава към новата държавна структура „Българско пиво“. Само след 2 години производството е вече 200 000 хектолитра годишно.
Произведена е първата бира в завода в гр. Хасково, създаден като фабрика за бутилиране на пиво като поделение на пивоварен завод „Каменица“ – Пловдив.
През 70-те и 80-те години „Каменица“ е символ на качество, чистота и екологичност. Пловдивската пивоварна става първата в България, която внедрява иновативен полунепрекъснат метод за ферментация на бирата.
В Хасково за първи път в България започва да се пълни бира в кутийки.
2000
„Каменица“ АД започва да организира футболен турнир за непрофесионалисти в България – Каменица Фен Купа, който се утвърждава като най-големия и вълнуващ футболен турнир за приятели в България.
На пазара излиза Kamenitza Безалкохолна – първата българска безалкохолна бира.
Стартира първото издание на емблематичната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ - най-голямата и утвърдена корпоративна социално-отговорна платформа за отговорна консумация.
Компанията пуска на пазара Kamenitza Fresh Лимон – първата българска нискоалкохолна бира с плодов вкус
Компанията става част от Molson Coors.
В пивоварна „Астика“ в Хасково е направена модернизация и разширяване на производствените мощности - логистична база с обща площ от 20 000 кв. м. и първият за българската пивоварна индустрия анаеробен реактор към пречиствателната станция.
Компанията чества 135-годишнина с юбилейното издание Старо пиво Каменица, създадено по специална рецепта и реплика на бутилка от миналия век.
„Каменица“ променя своята визуална идентичност с нов дизайн на кирилица, за да отдаде почит към непреходността на българския дух.
Биреният храм на „Каменица“ в Пловдив - „Пивоварница Каменица“ - отваря врати за всички ценители на качественото пиво и уникалното бирено изживяване.
Каменица чества своята 140-та годишнина с обновена визуална идентичност, символизираща корените и родния град на марка Каменица, Пловдив.